cbs de Schakel
U bevindt zich hier: Nieuws » Actueel nieuws

Kletstheater voor groepen 1, 2 en 3

vrijdag 23 november 2018 - 14:21:24 RSS

Het Kletstheater is een kastje dat in de klas van uw kind staat. Het wordt ook wel vertelkastje of Kamishibai genoemd en is een Japans idee. Snoepverkopers waren tussen 1920 en 1950 straatvertellers. Boven op de snoepdoos stond een mini-theatertje. Wanneer zij hun verhaal begonnen te vertellen, gingen de kinderen rondom dit theater zitten. De straatverteller schoof er telkens een vertelplaat in om zijn verhaal te illustreren.

De map die u ontving hoort bij het Kletstheater. Deze map bevat een vel papier waarop u samen met uw kind creatief aan de slag gaat. Dit vormt de vertelplaat. Hoe gaat het in zijn werk?

Samen met uw kind plakt, tekent, schrijft of schildert u een verhaal of gebeurtenis. U mag alles gebruiken: foto’s, artikelen uit kranten en tijdschriften, stiften, verf, schaar en lijm. Laat uw fantasie maar de vrije loop. Niets is fout of verkeerd!

Het kan gaan over een spannende, leuke of ontroerende gebeurtenis uit het leven van uw kind. Het mag ook een lievelingsverhaal of boek van uw kleuter zijn. Dit bepaalt u natuurlijk samen met uw kind.

Zodra de vertelplaat klaar is brengt uw kind het resultaat in de map terug naar school. In de klas plaatsen we, op een ander moment, de vertelplaat in het kletstheater en mag uw kind hierover vertellen. Het is dus heel belangrijk dat uw kind precies weet wat er allemaal op het papier te zien is. Een goede voorbereiding is erg belangrijk! We willen op deze manier aan de ontwikkeling van woordenschat en het taalgebruik werken en kinderen ervaren hoe het is om voor een groep te spreken. Laat uw kind daarom thuis al een paar keer het verhaal vertellen. Hopelijk beleeft u samen met uw kind veel plezier aan het Kletstheater. Mocht u nog vragen hebben of wilt u het theater met eigen ogen bekijken, kom dan gerust naar de klas.

Met vriendelijke groet, de leerkrachten van groep 1 t/m 3 De Schakel